Introducera hunden för katten

Att välkomna en ny hund till familjen är för de flesta en underbar upplevelse. Om en av de andra familjemedlemmarna däremot är en katt kan det bli lite knepigare. Att introducera en hund för en katt kan gå jättebra, men det krävs lite förberedelser. För att mötet mellan hunden och katten ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att katten hinner vänja sig. Innan hunden flyttar in är det bra om katten kan få en filt som hunden haft. Då får katten chansen att känna hundens lukt och bli van vid den. När dagen kommer då du ska föra djuren samman är viktigt att det får ta sin tid.

För att inte hunden ska springa raka vägen till katten och råka skrämmas kan du använda dig av transportburar. Ha en transportbur till din katt och en transportbur till hunden. Transportburar finns i olika modeller och varianter och är bra även efter mötet mellan djuren. Om båda sitter i varsin bur kan både katten och hunden hälsa försiktigt. Burarna behöver inte stå jättenära varandra, men tillräckligt för att djuren både ska kunna känna lukten och se varandra. När de suttit sådär en stund kan du försiktigt öppna den ena buren, exempelvis hundens bur. Hunden kommer förmodligen att gå fram för att nosa på katten. Efter att hunden nosat och sagt hej kan det vara bra att sära på djuren igen. Du kan läsa lite mer om detta hos experterna.

Ta det försiktigt

Den första tiden kan det vara bra att ha hunden antingen i en lekhage eller att skärma av en del av huset för hunden. På så sätt har katten alltid ett ställe att gå till när den vill vara för sig själv. Eftersom katten bodde i huset först kan det vara bra att hunden inte får ta över och bestämma med en gång. Då känns det tryggare för katten. När både katten och hunden vant sig mer vid varandra kan de träffas tillsammans. Det är viktigt att du är med vid dessa möten och håller bort hunden om den blir för påträngande. Det viktigaste sedan är helt enkelt att undvika konkurrens. Se till att båda djuren har sina egna matskålar och sitt eget vatten.