Lär även katten att gå i koppel

Att gå i koppel är något alla nog förknippar med just hundar. Men det har blivit allt vanligare att även lära katter att gå i koppel. Och medan det är enklast att göra medan de fortfarande är små, kan även äldre katter lära sig detta. Att gå i koppel

Köpa koppel eller sele

Tro nu inte att du kan bara sätta på ett koppel på katten och börja gå ut och gå. Det kommer kräva lite mer än så. Första steget är att skaffa ett koppel eller en sele. En sele kan vara att föredra då den är bekvämare när katten väl vant sig vid den. De kommer i många olika varianter och det kan vara bra att prova sig fram för att hitta en modell som sitter bra på katten.

Introducera den för katten

Innan du sätter fast den på katten bör du lägga fram den och uppmana katten att utforska den. Om katten är skeptisk kan du alltid försöka belöna den med en liten godbit när den undersöker kopplet eller selen själv. Därefter kan du prova sätta fast den. Igen kan mutor hjälpa dig på traven. Det är inte ovanligt att katten vägrar röra på sig när den är på i början. Men efter ett antal försök kan detta beteende gå över. Första gångerna är det bra om kopplet eller selen sitter lite för löst för att katten inte ska känna sig instängd på något vis. Öva ett par minuter åt gången och prova detta ett antal gånger inomhus först.

Dags att gå ut

Nu kommer den riktigt spännande delen: att få gå ut. Välj en lugnt tid på dygnet då inte mycket bilar eller annat väsen är där ute. Låt katten själv bestämma när de rör på sig och bli inte besviken om de inte går något annat än bara sitter still och tittar runtomkring sig. Vill katten gå in igen, låt den också göra det. Efter ett par turer utomhus kommer katten nog vilja utforska mer och snart kommer den förknippa kopplet eller selen med spännande äventyr utomhus.