Tips för första hunden

Den som funderar på att skaffa hund utan någon tidigare erfarenhet bör veta ett och annat innan de ger sig in i rollen som hundägare. Här tipsar vi om några punkter man borde ha koll på innan man tar steget.

Välja rätt hund

Man brukar säga att en hund bör ha ett liknande temprament som sin ägare. En stor faktor är om hunden ska vara energisk eller lugn, men även hur lättskött den är och hur tidskrävande den kommer att vara. Samtidigt bör man tänka på hur öppen den bör vara till främlingar. Renrasig eller inte är också något man bör ställa sig till. Svenska Kennelklubben har mer information om rashundar.

Göra det preliminära inköpen

Redan innan man tar hem hunden kan det vara bra att ha allehanda artiklar på plats. Detta inkluderar hundbädd, mat- och vattenskål, koppel och halsband/sele, leksaker och liknande. Allt detta kan man lätt hitta på nätet om man inte har en djurbutik i sin närhet.

Försäkra och valpsäkra

Hundförsäkring är något alla hundägare borde skaffa, och så snart som möjligt efter köpet. Många hundar lever väldigt aktiva liv och det är inte ovanligt att de skadar sig. Då är en försäkring husse och mattes bästa vän. Det är heller inte ovanligt att hundar äter saker de inte borde, vilket är varför man även ska se till att valpsäkra sitt hem. Detta betyder att man gör sig av med alla giftiga växter och kemikalier som den skulle kunna komma åt. Man bör även minimera antalet potentiella tuggföremål man inte vill att hunden ska sätta tänderna i.

Gå en valpkurs

Om man skaffar en valp som sin första hund är det alltid rekommenderat att gå en valpkurs. Det lär både ägare och hund att samarbeta och bygger band mellan dem. Här får valpen även lära sig grundläggande lydnad och många fler användbara ting.